6110 poze   67255 vizite
Albume
10 11 2013 TODI2013 BUCURESTI CISMIGIU2013 BUCURESTI PARCUL TINERETULUI2013 PALATUL MOGOSOAIAALB-NEGRUBALOANE CU AER CALDBUCATARESELE VESELECOLLAGEConcediu 2012CU SIMONACULORILE NATURIICURCUBEULDECEMBRIE 28DIN NOU NORI SI PLOAIEDIVERSE-2015DOAR EUE DOAR UN FLUTUREEU 05 05 2013EU 10 05 2013EU LA LACUL TRASIMENOEU SI APARATUL FOTOFIRENZE FLORENTAFLOAREA SOARELUIFLORIFLORI SI INSECTEFLUTURE COADA RANDUNICIIFRUCTUL ZEILORGATTEO MARE!HARNICUTA ALBINUTAIANUARIE-TODIIMAGINI DIN BALCONIMAGINI in culorile naturiiIMIKIMIIN CEATAIN CONCEDIU BACAU 2012IN NOAPTEINDRAZNESTE SA FI DIN NOU COPILINGRASAMANT OULINSULA GIGLIOINTERESANTISCHIA ITALIALACUSTALIBELULELUMINI SI UMBRE DUPA PLOAIELUNAMARGELE DE ROUAMARTIE FLORI DRAGOSTE TRISTETEMESAJ DE PRIMAVARAMIROS DIVIN DE PRIMAVARAMUSCANATURA DIN NOU LA VIATANAUFRAGIU COSTA CONCORDIANECUVANTATOARENORCEA DI CASTELLUCCIONORI SI UN PETIC DE LUMINAO ZI DE DUMINICAOCHII OGLINDA SUFLETULUIORVIETOParco BUCCI-FAENZAPARCUL TINERETULUI-BUCURESTIPE MAREA MEDITERANAPENTRU NOI TOATEPENTRU TOTI PRIETENIIPESCARUSIPHOTOMANIAPISICA LULUPISICUTE SEDINTA FOTOPLOUA SI O COTOFANAPRIETENA MEA ALINAPrietenia nou inceputPRIETENII MEIPrietenul meu FluturelePRIMII FLUTURIPRINTRE NORI SI STROPI DE PLOAIERASARIT SI APUS DE SOARERASARITUL VAZUT DIN BALCONRATA MANDARINRETETA DE ZIUA INDRAGOSTITILORRODIASARBATORI FERICITE PRIETENISAREA IN BUCATE   ALBINUTA PRAJITURA CU MIERE DE ALBINE   CIOCOLATA   CORNULETE   CREMES CU PISCOTURI SI ROM   PLACINTELE CU MERE   PRAJITURA CU MERE SI CREMA DE UNT      TORT CU CREMA DE ZAHAR ARS SI MERE         TIRAMISU   PRAJITURA CU MERE SI NUCA   PRAJITURA TAVALITA IN NUCA DE COCOS   RETETA PENTRU IUBIRE   TORT CU FRUCTE   TORT DIPLOMAT CU ANANAS   TORT DIPLOMAT CU ANANAS SI SIROP DE ZMEURA   TORTUL BUNICIISCORPIONSFARSIT DE TOAMNASI PLOUA PLOUASOPARLATABLOURITABLOURI CU FLORITodi 2017TODI-ITALIA imaginiTODI_CollageTOP CELE MAI FRUMOASE PICTURI PE MAINITOP CELE MAI MARI PODURI DIN LUMETOPUL CELOR MAI RARE PLANTE DIN LUMETRANDAFIRI PENTRU VOI PRIETENIUN APERITIV APETISANTUN FLUTUREUN NOU APUS DE SOAREZBOR DE FLUTURIZIUA MEDIEVALA LA TODI 2013ZIUA MONDIALA A POEZIEI

membru din 26 decembrie 2012

INGRASAMANT OUL

Oul. Vă puteţi imagina câte atribute pozitive într-un singur plod? Ia să ne gândim: „cine a fost primul – oul sau găina”, sau „Oul lui Columb”, sau „te porţi cu el ca si cu un ou”, „merge ca pe ouă”, sau “ca să faci omletă, trebuie să spargi nişte ouă” cu varianta” – “nu poţi face omleta fără să spargi ouăle”, mă rog, înţelegeţi voi cum vine treaba.

Uite aşa realizezi cât de important în viaţa omului, şi nu numai a lui, a devenit OUL. Şi ca să continuu în aceeaşi notă vă voi povesti cum şade treaba şi cu ceea ce rămâne după el. De fapt ce vreau eu să subliniez este că şi cojile sunt la fel de importante. Ce credeţi că vom face cu ele? Nu, nu le aruncăm la gunoi! O să le găsim loc prielnic în gospodăria noastră. Dar, mai întâi, hai să facem un calcul mic: Coaja de la un ou cântăreşte cam 10 gr.; să zicem că familia noastră este alcătuită din 3 membri, iar fiecare membru mănâncă într-o săptămână 3 ouă, atunci, într-un an putem strânge nici mai mult nici mai puţin de 4 – 5 kg de coji de ou. O comoară, ce mai! Ce facem cu ele? Le uscăm, le mărunţim şi le păstrăm în pungi de hârtie până când nevoia o va cere.

Fireşte că am în vedere utilizarea sa în scopuri ecologice, ca ajutor important în gradină, dar şi în ocrotirea plantelor de apartament. Un adept al vieţii ecologice şi duşman al folosirii chimiei în propria grădină va susţine, fără tăgadă, utilitatea Măriei Sale – Coaja de Ou.

Coaja de ou se pune în slujba creşterii fertilităţii şi îmbunătăţirii structurii solului Ea poate juca rolul bunei doici nu numai pentru plantele din gradină, ci şi pentru pupilii noştri din apartament. Pentru protejaţii din apartament putem pregăti pur şi simplu o supă (am în vedere infuzie, fireşte), adică să turnăm apă peste cojile mărunţite şi să lăsăm câteva ore, sau câteva zile, ca apoi să folosim infuzia la udatul lor ; în acelaşi scop le putem utiliza mărunţite şi încorporate cu grijă în substrat. Procedăm la fel şi pentru suratele lor grădinărese.

Este bine de ştiut, totuşi, că mare parte dintre plantele de apartament nu suporta prea bine, sau, unele deloc, calciul. Aici am în vedere azaleele, gloxiniile, saintpaulia, streptocarpusii etc. Excesul de calciu poate duce la îmbolnăvirea (cloroza) lor. De aceea se recomanda udarea acestora, şi în general a tuturor plantelor de apartament, cu apă fiartă şi răcită sau cu apă stătută, în nici un caz cu apă de la robinet.

Coaja de ou are prin cămările sale o multitudine de bunătăţuri. Una dintre ele – carbonatul de calciu, care ţine loc de îngrăşământ cu conţinut de calciu. Deoarece structura aparte a cristalelor din coaja de ou este diferită faţă de cea a varului sau a cretei, şi sunt bine asimilate de către sol, plantele apreciază mai mult aceasta hrană, fiind mult mai „digerabilă” decât suratele ei „calcaroase”. Astfel, coaja de ou îşi câştigă locul de seamă în bucătăria grădinilor, fie ele de legume, de flori sau livezi.

Pentru a grăbi acţiunea benefică a cojii de ou, mai întâi de toate trebuie s-o pisăm. Este bine de ştiut, totuşi, că in sol coaja de ou se descompune destul de lent, aşa că, vom avea grijă să nu o înglobăm „cu toptanul”, ci cu măsură. Dacă nu vom avea cumpătare în utilizarea ei, acest lucru va influenţa negativ creşterea şi dezvoltarea răsadurilor de tomate, vinete, ardei, de altfel, a oricăror răsaduri, din simplul motiv că acest „ingredient” se aplică plantelor mature. Cu alte cuvinte, este un meniu pentru adulţi şi nu pentru copii.

Cu toate acestea, pentru că în coaja de ou se îngrămădesc nu numai calciul ci şi o seamă de alte microelemente, foarte necesare plantelor, ne vom îngriji să administrăm acelor culturi care au mare nevoie de ele. Şi aici avem în vedere pe madam Conopida, care va aprecia nespus de mult acest regim preferenţial. Aşa că, la plantarea ei vom pune în brazdă, sau lăcaş, (amestecând-o cu ceva cenuşă şi foi de ceapă) şi o lingură – hai doua – de coji de ou bine pisate. Dacă le mai şi opărim olecuţă, treaba este perfectă. Coaja de ou face o treabă bună şi în calitate de strat de drenaj pe fundul recipientului folosit pentru răsaduri.
Dacă presărăm coji de ou pisate de jur-împrejurul răsadurilor de callistephus (ochiul boului) ele vor fi protejate împotriva căderii plăntuţelor.

Ca să alungăm oaspeţii nepoftiţi, tot de coaja de ou mărunţită ne folosim. Coaja de ou încorporată în brazde va ţine la respect pe hulpava coropişniţă. Dacă presărăm o mână de coajă de ou pe lângă varză melcii şi limacşii, boscorodind vorbe de ocară, o vor ocoli.

O metodă de a păcăli fluturele alb al verzei, dar şi de a decora grădina este următoarea: din loc în loc înfigem crenguţe mlădioase cu câte o pălărie din jumătate de coajă de ou. Vor fi aievea unor fluturi jucăuşi, iar lepidopterele vărzoase vor considera că locul este deja ocupat şi-l vor ocoli.

Ce ziceţi? Aşa-i că nu sunt de prisos?
COAJA DE OU
COAJA DE OU

Comentarii album • 1
carmencitavio 7 iulie 2013  
Super albumul,foarte interesant!
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.